Tapahtumia

Lahjoitettu Viljami-nukke mukaan sairaalan synnytysvalmennukseen

Haikaran Laulupuun lahjoittama vauvanukke opastaa vanhemmuuden saloihin Kuopion yliopistollisen sairaalan synnytysvalmennukseen tulijoita. Viljamiksi ristittyyn reborn-vauvanukkeen pääset tutustumaan tästä.

Alla oleva tekstilainaus YLE:n verkkosivuilta.


Vauvanukke opastaa vanhemmuuden saloihin

Kuopion yliopistollinen sairaala kehittää synnysvalmennustaan. Sairaalan lapsivuodeosasto on saanut lahjoituksena kaksi aidon tuntuista ja -painoista reborn-vauvanukkea, Viljamin ja Emma-Nellan, jotka otetaan jatkossa mukaan synnytysvalmennukseen.

Monilla synnytysvalmennukseen tulijoilla ei juurikaan ole kokemusta pienen vauvan käsittelystä, ja tähän asti synnytysvalmennuksessa vauvan hoitoa on käyty läpi hyvin nopeasti valmennuksen ohessa. Tähän KYS halusi muutosta ja päätti kätilö Piia Feodoroffin ideasta kysyä reborn-vauvanukkien valmistajilta, olisivatko he valmiit lahjoittamaan sairaalalle nukkeja opetuskäyttöön.

Feodoroff laittoi kyselyn vajaalle kymmenelle valmistajalle, joista kaksi vastasi. Tyttönukke, Pirkko Iivarin valmistama Emma-Nella, saapui postitse jo aikaisemmin ja torstaina nukentekijä Kristiina Konu lahjoitti osastolle poikavauvanuken, joka ristittiin Viljamiksi.

Enemmän opetusta vauvan käsittelystä

- Lapsen käsittely on käyty valmennuksessa hyvin nopeasti läpi. Kun vauva syntyy, ensimmäiset päivät osastolla menevät siihen, että opetamme vauvan käsittelyä, pesua ja imetystä. Nyt näitä asioita voidaan opettaa useammalle ihmiselle yhtä aikaa jo ennakkoon, Feodoroff kertoo.

Vauvanuket ovat hyvin aidon tuntuisia, ja esimerkiksi Viljami myös ääntelee, jos sitä painaa rinnasta. Suurin ero on se, että vauvanukke ei laita vastaan, kun sitä esimerkiksi puetaan.- Viljami tuntuu aika aidolta. Hän myös retkahtaa hyvin helposti, jos sitä ei tue. Oikein hyvän tuntuinen vauvanukke se on, Feodoroff kiittelee.

Vauvanuket esitellään synnytysvalmennettaville ensimmäisen kerran lauantaina 11. syyskuuta. Laajemmin vauvanuket otetaan synnytysvalmennuksen ohjelmaan ensi vuoden alusta.

"Tämä on minun juttuni."

Nukentekijä Kristiina Konu on valmistanut reborn-vauvanukkeja noin kolmen vuoden ajan. Hän arvelee, että koko Suomessa samantyyppisiä nukkeja valmistaa alle kymmenen henkilöä.

- Näin netissä kuvan vauvanukesta ja otin selvää, että mistä on kyse. Löysin Suomesta ihmisen, joka vetää kursseja reborn-nukkien tekemisestä. Totesin kurssilla heti, että tämä on minun juttuni.

Aidontuntuisiin nukkeihin voi liittää myös muita inhimillisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi Viljami-nukke ääntelee, kun sitä painaa rinnasta. Joissakin malleissa mukaan voidaan laittaa koje, joka saa vauvan "hengittämään".

- Se ei ole kovin suosittu, koska nukesta tulee niin hurjan oikeanlainen ja se kauhistuttaa osaa ihmisistä.

Oma nukke kotiin 300 eurolla

Viljamin mitoissa oleva 50 senttinen ja kolmekiloinen vauvanukke vaihtaa omistajaa 300 - 400 eurolla. Ostajia ovat usein yksityiset ihmiset.

-Näitä ostetaan koristeeksi tai esimerkiksi lapselle, joka jo ymmärtää, että tällaista ei heitellä. Näitä ostetaan lahjaksi myös esimerkiksi hoitoalalta valmistuville ihmisille, Kristiina Konu kertoo.

Suomessa vauvanukkien valmistus on toistaiseksi enemmän harrastus kuin kovaa liiketoimintaa.

- Ulkomailla näistä kysytään niin kovaa hintaa, että siellä se lyö jo leiville.

Lähde: YLE Savo / Markku Malinen (julkaistu 02.09. klo 15:52, päivitetty 02.09. klo 16:25)